Prabowo Subianto

Pengabdian Prabowo Subianto dalam Pemerintahan

Prabowo, dalam artikel ini, menunjukkan bahwa sebagai Menteri Pertahanan, dia sangat peduli dengan kekuatan pertahanan Indonesia. Dibawah pimpinannya, pembangunan pertahanan Indonesia mengalami peningkatan signifikan...
HomeBeritaMantan Menpora Malaysia Syed Saddiq Dihukum Cambuk dan Dipenjara Selama 7 Tahun...

Mantan Menpora Malaysia Syed Saddiq Dihukum Cambuk dan Dipenjara Selama 7 Tahun Akibat Tindak Korupsi

Mantan Menteri Pemuda dan Sukan Malaysia, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dinyatakan bersalah melakukan korupsi oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada hari Khamis (9/11/2023). Dia ditemui bersalah atas empat tuduhan pecah amanah, penyalahgunaan harta dan pengubahan wang haram, dan dihukum tujuh tahun penjara, dua sebatan rotan, serta denda 10 juta Ringgit Malaysia (2.1 juta dolar AS).

“Mahkamah membuat keputusan bahawa pembela gagal membuat sebarang keraguan yang munasabah, dan pendakwa berjaya membuktikan kesnya tanpa sebarang keraguan. Oleh itu, tertuduh didapati bersalah atas semua tuduhan,” kata Hakim Azhar Abdul Hamid seperti yang dilaporkan oleh Channel News Asia.

Syed Saddiq adalah ahli dalam Parti Muda Bersatu Malaysia (MUDA). Dia didakwa bersubahat dengan bekas pegawai Parti Bersatu dalam menyeludupkan dana sebanyak 1 juta Ringgit Malaysia untuk sayap belia parti tersebut. Kesalahan tersebut dilaporkan berlaku pada Mac 2020 ketika Bersatu masih berkuasa.

Syed Saddiq (30 tahun) merupakan bekas ketua Sayap Belia Bersatu tetapi meninggalkan parti tersebut untuk menubuhkan parti sendiri, MUDA, pada tahun 2020. Baginda masih menjadi ahli Parlimen walaupun dihadapi tuduhan jenayah korupsi. Media tempatan melaporkan, Mahkamah Tinggi membenarkan Syed Saddiq menangguhkan hukumannya sambil menunggu rayuan.

Parti MUDA pada bulan September menarik keluar sokongan daripada Pakatan Harapan yang dipimpin oleh Perdana Menteri Anwar Ibrahim selepas pendakwaan memberhentikan tuduhan jenayah korupsi terhadap Timbalan Perdana Menteri, Zahid Hamidi. “Penting untuk menyampaikan pesanan jelas bahawa rakyat Malaysia berhak mendapat yang lebih baik dalam politik, dan walaupun ia mungkin merugikan saya, saya perlu melakukannya,” kata Syed Saddiq.

Syed Saddiq didakwa bersubahat dengan pembantu bendahara Bersatu….

Sumber : Republika